Tuesday, September 6, 2016

442 January Travel : Lombok, Indonesia Day 4

Tuesday, September 6, 2016
Hi,



Ok last day at Lombok. Masuk hari ke 4 dah. Malam sebelum tu memang dah siap2 kemas barang barang nak balik dah. Flight malam. Pak Supir Shahnan pun pagi pagi dah pick up kitorang. Tasabar jugak untuk hari ni. Banyak benda nak wat walaupun masa suntuk. Tapi tak risau sangat sebab Pak Shahnan cekap orang nya. Memang cun cun je masa untuk tempat lawatan tu. Thumbs up untuk Pak Shahnan. Hehehe.



Next, Air Terjun Benang Stokel dan Air Terjun Benang Kelambu. Nak naik atas ni kena naik ojek. Sape tengok instagram Awal bawak Lara naik motow, haa tu la ojek. Scary weh naik ojek tu. Jalan naik atas tu tunggang langgang. Lubang lubang. Bertembung pulak dengan ojek lain yang nak turun. Tapi orang yang bawak ojek tu dah biasa, dia ok je. Sampai sampai atas ni memang air terjun ni cantikkkkk. Tapi kitorang selfie2 je, tak dapat nak mandi sebab tak bawak baju. Aku awal awal lagi memang nak pergi sini. Alhamdulillah tercapai.






cantik air turun dari celah celah tumbuhan tu. memang cantik. air merecik recik sebenarnya sampai ke kitorang.





haaaa turun naik tangga ni pun memerlukan stamina yer, kitorang bape kali stop sebab semput.hahahahahaha



ok, next Air Terjun Benang Kelambu pulak.




comel je air terjun ni. 



geram tak dapat mandi.






ok settle Air Terjun Benang Stokel dengan Air Terjun Benang Kelambu. Kitorang nak melawat Pantai pulak. Yang glemer tu. Pantai Kuta, Lombok.

awal awal Pak Shahnan bagitau jangan naik boat tu sebab cam nak hujan, tapi kitorang degil. nak naik jugak. hahahahaha. aku lupa la ni pantai apa. sorry.

orang bot pujuk kitorang yang pulau belah sana lagi cantik pastu naik boat ni taklah mahal sangat. pastu kitorang suh jugak Pak Shahnan naik sekali teman kitorang ke sana. nasib baik dia ok je ikut kitorang. Alhamdulillah tak hujan dan laut tak bergelora sangat.

scray gak sebab bot ni keck je. hahahaha. 

tapi berbaloi naik ni sebab pulau belah sana memang cantikkkkkkkk

seee Pulau Batu Payung. nampak batu yang berdiri tegak tu. ohsem view

air kelapa tu 5k rupiah. berebut rebut orang jual kelapa ni dapatkan customer, sian diorang hidup susah. kitorang beli 4 biji kelapa, 1 untuk Pak Shahnan.


ohsem view kt sini.









tu la Pak Shahnan, driver kitorang kat sini.


Time ni dah rintik rintik hujan. Alamak seram pulak nak naik boat kecik tu, tapi Alhamdulillah selamat sampai. 



jalan jalan sambil minum air kelapa layan gak la. hahahaha




Alamak itinerary berterabur dah, tak ingat dah pergi mana dulu. Tapi dalam sehari memang banyak tempat pergi. Hahahaha.



haaaa kitorang sempat jugak pergi Rumah Budaya Kaum Sade. Lebih kurang dengan Kaum Sasak gak. Kalau tak pandai tenun, takleh kawen. 

tu tourist guide dalam ni. banyak yang dia explain. yang paling aku ingt diorang sapu tempat tidow dengan taik kerbau. aku pelik gak kenapa sapu taik kerbau, diorang kata untuk kebersihah. argghhh cannot brain. bila dia cakap camtum terus aku tak pegang lantai rumah diorang. hahahaha geli.

makcik tu tua sangat, kerja dia benangkan kapas untuk jadikan benang tenun. tua tua pun kerja lagi. 




Ok, tamat sudah trip to Lombok January 2016. Sampai sekarang takleh move on dengan Lombok. Nak repeat tapi tak tau bila. Hahahaha. InsyaAllah honeymoon. Ehhh. Hahahaha. Dan dengan baju yang sama aku sampai Ke Malaysia, dah macam Zombie bau nya tapi lantak la. Hahahah. Jumpa next entry.




xoxo & hugs
eimanhikmah


No comments: