Friday, February 5, 2016

414 Kesan Internet Kepada Orang Tua

Friday, February 5, 2016
Hi,



Kekangan masa membuatkan tak sempat nak blog. Dah siap setup SOHO (Small Office Home Office) kt rumah cuma internet takde lagi. Hahahahaha. Giler semangat kan. Hahahaha. Perasan je lebih tu, padahal kalau kt rumah tu aku golek2 depan tv je. Kikikikiki. Lama tak menaip, terasa tepu pulak kepala otak ni.


Sekarang ni kan, internet penting giler kt semua orang. Orang muda orang tua semua nak pakai internet. Aku lagi la, memang mati kutu kalau takde internet. Walaupun handphone tak canggih sangat. Hehehe. Ramai orang cakap kesan internet kt budak kecik, tak ramai orang cakap kesan internet kt orang tua. Sebab ajet ajet dah pandai handle internet dan tau kegunaan internet. Tak semestinya ya.



Culture Shock

Ye la dulu2 mana ada internet kan. Bila dah tua baru ada internet. Eh time ni la nak pasang badan. Bila post gambar, mak aih terserlah gunung ganang. Yang lelaki pulak, time ni la nak control hensem. Pastu nak menggatal. Sebab nampak yang comel2 tu, terus DM ‘hai boleh  berkenalan?’. Ehhh ayat tu dah lapuk la zaman sekarang.



Stalker

Haaaa time laaa. Kalau Nampak orang pergi mana. Isk dia la paling sibuk tanya itu ini, paling geram sekali kalau dia mengorder ole2. Hahahaha. Ye la dulu2 kalau orang pergi mana2, bkn dia tau kan. Tau2 orang tu dah balik je. Ada rezeki, dapatlah ole ole. Kalau tak, memang tak lah. Tapi sekarang, orang tak segan dah kalau  nak minta ole2 ni. Hikhikhik



Marah kalau tak balas

Kite orang muda ni, kalau benda tu penting baru reply. Kadang2 tak reply langsung pun. Baca sekali lalu je. Tick kelabu ke tick biru lantak la situ (aku la tu). Tapi kalau orang tua ni, selagi tak reply atau selagi tak tick biru, mesti marah. Hahaha. Kadang2 naik rimas kan. Faham, tapi kengkadang busy tak sempattttttt.



Terikut ikut cara orang muda

Haaa yang ni paling kelakar. Ye la sekarang ni kan macam2. Orang muda pun macam2, kengkonon nak updated sangat. Tapi orang muda ni kalau nak updated ke ikut trend sekarang ni nampak ok je la. Kalau orang tua ni nampak pelik laaa. Pakai shawl belit2 mana hala ntah. Adoi. Buruk bebenor rupanya. Kikiki. Kalau selfie tu dah satu hal. Takyah la jelir2 lidah makcik oi. Tak cantik naw. Hahahaha



Giler internet

Alaaaaa yang ni selalu ni. Amboi dia paling lama ngadap handphone. Aku paling menyampah bab ni. Tak hirau kiri kanan. Gempa bumi pun wat tak heran.



Tu antara yang aku boleh conclude kan sekarang ni. Hahahaha. Jangan kecam aku. Jangan sentap2. Hehehe



Ok bye!

eimanhikmah

1 comment:

Lynndamya said...

Salam, hahahaha these are right! Sebab tu aku tak belikan mak ayah aku smartphone even aku mase tu perlu belikan diorang fon..aku saje bg yg biasa2 je..hmmm...bukan apa, aku tak nak diorg culture shock dgn kebebasan internet ni..kita dh biasa so ok lah..hehe