Wednesday, September 2, 2015

376 : KL Jerebu

Wednesday, September 2, 2015
Hi,


KL jerebu teruk gilerrr. Sebab pagi2 kuar pun nampak jerebu. Jerebu tau bukan kabus nan ayu yg bernafas  nampak asap2 tu. Hahaha. Sampai tengahari pun nampak jerebu lagi. Sebab kt KL ni hujan tak hujan jek. Semalam guruh2 bukan main tapi tak hujan. So jerebu tu tak berkurang pun.


Aku ni kira okay lagi tak effect sangat dengan jerebu. Ada la sikit2 jek. Sebab turun rumah terus masuk kete, memang tutup tingkap. Masuk parking, jalan sikit melintasi padang parking kete, time ni mungkin kena jerebu sikit pastu masuk office sampai malam. Jadi tak terdedah sangat dengan jerebu. Bagusla kan. So aku takde lah batuk, selsema or pening2 kepala. Kesian kat budak2 sekolah, kelas bertingkap je, orang2 yang naik motor, buat kerja outdoor, berpanas berjerebu. Kesian kesian.


Hari tu akak teha aku duk kampung sebulan, dia sihat je. Bila balik KL, terus batuk2 dan selsema. Kesian aku tengok dia. Dia dah la antibody kureng sikit. Cepat demam. Dah antibody kureng, bila jerebu sikit dah sakit2. So kepada sape, tolong la jaga kesihatan. Nak2 musim jerebu. Jerebu pun dah musim tau. Dah macam musim hujan dah. Hahahaha.


Kalau rasa tak sihat, cepat2 pergi klinik check. Kot2 ada kuman jerebu dalam tekak. Keluar rumah pakai la mask. Mask tu murah je. Sen2 atau paling mahal rm1 satu. Ataupun beli sekotak terus. Boleh ganti hari2 kan. Aku ni taklah batuk2 or selsema. Cuma aku kering gilerrrrrrr. Sampai muka naik mengelupas. Nyampah!





Ok bye!

eimanhikmah

8 comments:

lynndamya said...

Salam, tu lah kan...skang mmg tgh jerebu...sekeliling xclear dan mendung cm nak hujan..sy balik kerja naik bas, mmg berabuk! phew~ sesak nafas...klw budak2 sekolah mmg kesian...kecik2 dh terdedah dgn pencemaran bahaya camni...hmm~

Nurzakiah Hanum said...

CUACA X ELOK

Sakila Rani said...

hai,...

BW here^^

jemput singgah baca jom baca pasal cantik sihat dari dalam

miss eimanhikmah said...

lynndamya : tu laa..mintak2 la time jerebu cikgu tak wat latihan jasmani

miss eimanhikmah said...

Nurzakiah Hanum : mmg sgt tak elok...

miss eimanhikmah said...

Sakila Rani : insyaAllah BW jap lg

mawar_berduri said...

salam...hurrm...hari-hari menghadap jerebu sekarang ni ....senang je batuk nak hinggap..kna minum air banyak-banyak ni..

Farrah MF said...

Teruk kan jerebu sekarang ini. Moga turun lah hujan biar reda sikit.