Friday, February 27, 2015

255 Mirjana Puhar ANTM Cycle 21 mati kena bunuh

Friday, February 27, 2015
Assalamualaulikum..

Kegigihan update blog tengah malam. Sebabbbb esok aku cuti. Hahaha.Ada can nak tidow lambat,perut kenyang makan nasi lemak greenwood,pastu balik rumah,balik balik terus mandi pastu golek golek depan tv. Tv on tapi aku duk godeh godeh handphone. Huhuhu. Ni takpe lagi,online sorang sorang. Orang tak sakit hati tengok aku. Bak kata himpunan cite lawak camni. Sentap mak nak. Kuikuikui.



Pagi-pagi lagi akak aku dah sms aku bagitau yang Mirjana ANTM cycle 21 dah mati kena bunuh kat US. Pastu tuh aku google punya google, ha a betul yang Mirjana dah mati. Muda lagi, kalau tak silap dalam umur 18 ke 19 ke 20 tahun. Sebab ANTM cycle 21 tu siar tahun lepas kan. 




Aku takde la minat sangat si Mirjana ni. Cakap besar, berlagak cuma aku suka Mirjana ni sebab dia muda tapi dia berani. Dia berani menyuarakan pendapat dia sendiri. Dia kuat semangat. Dia tau apa yang dia buat. Tu yang aku nampak kat Mirjana ni. Kalau dia nak sesuatu, dia mesti buat sungguh-sungguh. Dalam ANTM cycle 21 tu, dia terkeluar masa minggu ke-10.

Aku bukak Instagram kawan-kawan ANTM dia, ramai yang berdoa untuk dia. Muda lagi tapi mati dengan menyayat hati. Takde rezeki dia nak jadi model sampai ke tua. Kesian mati kena bunuh. Oleh kerana aku minat tengok ANTM tu, jadi terkejut jugaklah dengan berita ni. Tapi aku lagi sedih masa Paul Walker yang mati eksiden. Kehkehkeh.





Kita yang Islam ni, banyak-banyak bertaubat. Jangan selalu buat dosa. Mati tak kira umur. 

Siapa tak kenal Mirjana ni, ni aku tunjuk gambar dia. Cantik dia ni.




ok la tu saje.

bye! 
eimanhikmah

Thursday, February 26, 2015

254 Teman Lelaki Upahan

Thursday, February 26, 2015
Assalamualaikum..

Semalam dengan hari ni kerja, esok cuti balik 2 hari. Tak sabar. Bukan apa, sebenarnya banyak benda nak settle. Kan dah gaji kan. Nak pergi bayar bil bagai. Pastu along pesan belikan baju pastu suh pos lagi. Kalau boleh nak settle kan cepat pastu takyah kelam kabut sangat. Dah habis duit baru duk diam. Hahaha.

Sekarang kan, aku giler nak tengok cerita Teman Lelaki Upahan. Aku rasa cerita ni best giler. Hari-hari aku tengok. Kalau kerja, aku rekod pastu balik kerja aku tengok. Gigih giler. Bagus jgk aku amik Astro PVR ni. Takde masa nak tengok, aku rekod pastu ada masa tengok balik. Senang.

Aku suka cerita yang light-light macam ni. Senang nak faham. Pelakon cerita ni pun best-best. Aku dah lama minat Ungku Ismail ni, sejak drama Syurgamu Ramadan. Masa tu Ungku Ismail rambut panjang pastu Ungku Ismail gemuk sikit. Hahaha.

Untuk petang ni, aku dah siap-siap rekod. Balik kerja terus tengok. Semalam cerita bersambung dengan feeling nebes-nebes. Apa lah yang jadi petang ni. Tak sabar nak tengok. Hehehe watak Kyra Lidya pun ok. Dia berlakon berlagak-berlagak yang ok, tak over sangat. Lek-lek je. Tak menyampah sangat nak tengok. Likeeee sangat. Pastu watak El pun cool-cool je. Tak macho sangat. Macam bengong bengong sengal sengal. Macam ni la bagus. Best nak tengok.


Alahai lama pulak kul 10 malam. Tak sabar nak tengok cerita ni! Masa cepatlah berlalu. 



bye!
eimanhikmah

Wednesday, February 25, 2015

253 Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah

Wednesday, February 25, 2015

Eh jangan fikir bukan-bukan. Cuma ini yang terfikir buat masa sekarang. Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah.


bye!
eimanhikmah

Tuesday, February 17, 2015

252 Kisah wayang aku

Tuesday, February 17, 2015
Assalamualaikum…

Hari ni bekerja lagi. Ok last day! Yahoo lepas ni nak balik kampong terus. Seghonok nyeeee. Sejuknya la hai office ni. Walaupun sejuk cam kat London, aku mood lemau ni. Lemau dah kerja 5 hari. Huhuhu.

Sebenarnya aku dah lama tak tengok wayang. Rasa tahun ni memang tak pernah lagi tengok wayang.  Reason tak tengok wayang sebab nak berjimat dan takde masa dan kat rumah ada Astro full package. HBO ada, Fox Movies Premium ada, Cinemax ada. Walaupun cerita-cerita lama tapi aku jenis melayan je. Aku rasa aku tengok movie Devils Wears Prada tu dah beratus-ratus kali. The Vow  dengan Safe Haven dah puluh-puluh kali tengok. Hahaha. Sampai naik boring dia sebab aku malas nak tengok wayang dengan dia. Padan muka dia. Pastu cerita-cerita lain pun not so bad, aku rasa ok je. Kalau nak tengok yang agak-agak baru, aku beli je Astro Best or Astro First. Senang, murah dan tak makan masa aku. Lagipun aku lagi suka nak golek-golek depan tv je. Aku rasa heaven gila! Walaupun takde popcord bagai, aku boleh je goreng keledek, buat air the o suam. Perghhhhh. Takde dalam wayang semua tu. Hahaha.


Kalau cerita pengalaman tengok wayang. First time in my life, movie pertama aku tengok adalah The Lord of The Ring yang first punya. Masa tu dalam tingkatan satu kot. Kot la.  Betullah sebab masa yang first chapter tu tahun 2001. Masa tu abang aku dia pergi tengok dengan kawan dia. Pagi tu aku tengok ada mangkuk pop corn yang memang ada gambar The Lord of The Ring tu dalam kereta dia. Sengajalah tu taknak bawak masuk rumah sebab taknak kantoi. Last-last kantoi jugak. Akak aku la bagitau aku. Dia suh hendap dalam kereta abang aku ada mangkuk pop corn. Abang aku tengah tidow masa tu, aku terus  kejut dia sebab dia pergi tengok wayang tak ajak aku. Aku buat-buat merajuk sebab aku teringin nak tengok wayang sebenarnya. Hahaha.  Last-last dia tak ajak aku memang aku merajuk la kan.

Akhirnya, kemerajukan aku berjaya. Mak aku cakap kat abang aku, bawaklah adik-adik tu tengok wayang. Jadi abang aku pun ok. Kena dengarlah kan cakap mak aku. Petang tu jugak abang aku ajak tengok wayang. Dengan akak aku sekali. Bukan main happy lagi. Gila tak happy, memang teringin kan. Kawan-kawan aku time tu dah puas dah tengok wayang, aku tak lagi. Aku dengan akak pun siap-siap lah. Dulu-dulu, nak pergi wayang jauh gilerrrrr. Kena pergi Bandar besar Johor Bahru time tu, kat City Square kot. Aku pun lupa. Tapi rasa betul sebab tempat lain takde wayang terdekat. Tu je satu-satunya. Kesian kan. Hahaha.

Ok time nak beli tiket, aku follow je abang aku. Aku dengan akak aku ikut je abang aku. Dia yang pilih seat. Of course la kena duk sama-sama kan. Sekali seat penuh hokkayyy. Ada seat paling bawah sekali. Faham tak, bawah sekali. Memang ko mendongak la sampai habis cerita. Masa tu cerita tu terasa lama gila nak habis. Aku yang first time tengok wayang, takut gila nak pusing-pusing badan kiri ke kanan. Sampai kematu bontot aku. Serius kamatu. Sebab aku tak bergerak langsung. Cuba ko bayangkan. Kelakar pulak bila ingat balik. Sebab aku takut kalau aku bergerak, orang belakang akan marah sebab tak nampak screen. Padahal screen kan kt atas. Ko ingat screen tu sama rata dengan seat?? Isk terasa kebongokkan aku time tu. Malu seyhhhh.

Ok layan punya layan wayang. Dah lah cerita omputih. Faham pulak aku. Aku dah la baru tingkatan 1 time tu. English aku memang hancur. Sekarang hancur jugak tapi tak sehancur dulu. Sebab sekarang kalau kena cakap dengan omputih, aku no hal. Ko speaking cair, aku ok lagi nak faham. Walaupun aku faham bait-bait hujung ayat je. Ok la kan, at least aku tak misunderstanding kan.  Hiks~ tapi kadang- kadang ada jugak salam faham kalau eksen ko tu pekat sangat cam kuah rojak. Hahaha. Aku blur tengok The Lord of The Rings tu. Kuar-kuar dari wayang, aku tanya akak aku, cerita tu pasal apa. Akak aku cerita balik kat aku. Ohh baru aku faham sikit-sikit cerita tu. Terukkan aku. Bila dah besar-besar, aku tengok lagi kt laptop, ohh baru faham banyak. Keji tol aku ni.

ni lah cerita yang first time aku tengok

Sekarang The Lord of The Ring dah banyak chapter dah. Sampai jadi Hobbit dah. Yang Hobbit yang last je aku tak tengok lagi. Takde masa nak tengok sampai takde dah kat wayang. Aku siap dapat tiket free lagi tapi satu seat, memang tak lah aku nak tengok sorang-sorang kan. Dah lah kat Sunway Piramid, bapak jauh. Burn je la tiket. Huhuhu.

Esok-esok ni aku cuti, aku ingat nak tengok wayang. Gedik tak. Wayang kt KL ni dekat dengan rumah, taknak pulak pergi tengok. Sekarang wayang kat rumah kampung dah dekat. Takyah masuk sampai Bandaraya nun jauh tu. Kalau kat Bandaraya pun aku tak tau jalan. Aku lebih tau jalan KL dari jalan JB. Sekarang wayang yang dekat kat Jusco Bukit Indah je. Bagi aku dekat la jugak kan. Dalam sejam camtu sampai. Sambil-sambil dah sampai Jusco boleh shopping-shoping. Gitewwww. Apa cerita baru ek sekarang?

Meh google jap.


aku rasa cerita ni aku tunggu kuar kat Astro First je
cerita ni aku memang nak tengok sesangat dari masa mula tengok trailer kt wayang tahun lepas
aku ada baca orang review cerita ni best
lagi satu cerita yang aku tunggu kuar kat Astro First jugak. hahaha
tengok tajuk pun rasa cam best
Aku rasa cerita yang aku nak tengok sangat tu cerita Jupiter Ascending. Dia tengok ok cerita ni sengsorang. Aku geram betul. Aku tanya dia nape tak ajak, dia cakap, kalau ajak bukan nak pergi. Kalau bagitau cerita apa nak tengok, mestilah aku nak ikut. Waduh-waduh. Ni pergi senyap-senyap tanpa pengetahuan aku. Bengang tau tak. Haha. Aku suspek, tak lama lagi, habis lah  tayangan. Melepas la aku kan. Melepas lagi! Aku tengok kat tv, ada cerita baru, Dragon Blade. Ada Datuk Jackie Chan. Kalau Jackie Chan yang berlakon, confirm la best kan kan kan.

cam best kan cam best kan

Ok entry panjang. Tadi aku tengok jalan kat bawah office tak jem sangat. Cam best je. Mungkin orang dah cuti awal. Ngee~


bye! 
eimanhikmah

Monday, February 16, 2015

251 Sumbat jangan tak sumbat

Monday, February 16, 2015
Assalamualaikum..
Hari ni kerja lagi. Kerja 5 hari untuk dapatkan cuti yang 7 hari. Cuti raya cina. Aku pulak over minta cuti lama-lama. Aku dah lemau kerja lama-lama ni sebab bidang aku ni kerja paling lama 5 hari tapi aku jarang kerja 5 hari. Kadang 1 hari kerja, 1 hari cuti, kadang 2 or 3 hari kerja cuti 1 hari, ataupun kerja 4 hari cuti 2 hari. Ikut suka management nak bagi. Aku redhooo je lah. Tapi kerja 5 hari untuk cuti 7 hari aku rasa dah lemau dah.
Aku tak sabar nak travel jauh-jauh balik dengan anak kucing 3 ekor dalam kereta. Hehehe. Terjerit-jerit la aku dalam kereta bila setiap sekor kucing nanti ada yang duk kt riba, ada yang duk atas dashboard, ada yang duk bawah seat. Yang paling tak tahan bila diorang nk syisyi or yakyak dalam kereta. Jadi sepanjang malam la kitorang akan berbekal kan sumber oksigen plus bau yakyak diorang. Sebab malas nak berhenti buang yakyak diorang sebab ada kang yang kuar dari kerete. Kot aku rajin, aku nak update journey aku dengan kucing-kucing aku tu nanti. Seronoknya sebenarnya, at least ada kawan masa drive, walaupun kawan tu adalah kucing.

Nanti bila sampai kampung, yang terlebih excited ayah aku lah, bukan sebab kitorang balik tapi sebab cucu kucing dia balik. Time nil ah ayah aku nak baik-baik dengan kucing. Nak-nak dengan Boro sebab boro paling penakut antara semua. Dia paling tak peramah. Takdenya dia nak meleset-leset. Dia akan sembunyi bawah katil or bawah kerusi. Loki dengan Lucy ok je, peramah je, tak takut orang. Nak belai-belai dia no problem.
Aku tadi masa nak start nak taip ni rasa cm tak tau nak update apa. Sebab hari ni aku rasa biasa-biasa je. Aku memang nak start balik blogging ni. Jadi kalau boleh kalau, 1 hari 1 entry. Walaupun takde orang nak baca sangat sebab aku tau pembaca setia tu adalah aku sorang je.
Sebab aku dah start blog semula. At least aku ada bahan bacaan lain. Ada jugak info-info yang aku boleh tau. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Walaupun bukan kisah undang-undang, ekonomi, politik tapi oklah kan. At least otak aku ni aku pakai jugak. Takdelah 30% je. Hehehe.  Walaupun lebih kepada gossip-gosip artis, ada jugak aku search-search pasal hal-hal agama. Kadang-kadang aku goolge pasal kawen-kawen yang mana kawen-kawen tu takde lagi dalam plan aku untuk tahun ni. Sebab rasa macam tak jadi je kawen tahun ni, aku takut nak berharap nanti kecewa.
Eh padahal kan, aku tak tau nak melalut apa kat sini tapi hamek kawww. Panjang dah aku membebel sorang-sorang kt sini. Kawan aku cakap “Eiman kalau dah mengadap PC, senyap je. Adalah benda yang dia buat tu’. Kawan-kawan aku tak tau aku ada blog. Aku tak pernah nak bagitau. Hehehe. Malu.
Ok lah, byk dah aku melalut. Semua nak sumbat dalam satu entry padahal ntah apa-apa je.

Bye!
eimanhikmah

Sunday, February 15, 2015

250 Harap aku tak terjebak

Sunday, February 15, 2015
Assalamualaikum..

Hari ni kerja lagi. Hari dilalui macam biasa. Pagi-pagi aku masak sup sayur dengan goreng ayam. Breakfast sup,lunch pun sup. Haha. Asalkan senang. Sebab semalam, aku beriya buat pizza telur pastu aku kengkonon nak buat nugget ayam, pastu aku terlambat nak pergi kerja. Hari ni aku masak sup sayur je. Sedappp. Eh terpuji diri sendiri. Satu periuk aku makan sorang. Aku bawak bekal pergi kerja. Makan lagi. Kengkonon boring makan ayam je. Jadi aku terfikir nak buat sup sayur je untuk beberapa hari ni. Semalam beriya aku pergi NSK nak memborong sayur. Sempena Tahun Baru Cina, ada kawalan harga untuk barang kawalan, jadi sayur seikat RM1.00 je. Timun jepun berbatang-batang RM2.00 je. Tu yang aku main capai, jadi penuh bakul. Banyak giler sayur aku beli. Hahahaha.


Lepas pergi memborong sayur, aku pergi makan. Kedai makan memang selalu pergi pun. Takde lain aku order sup sayur je. Yang kat kedai punya of course la sedap. Tu yang berangan nak buat sup sayur sendiri. Dan confirm sup sayur aku ala-ala untuk buat aku makan sorang jadi lah. Semalam masa tengah tunggu order sampai. Aku tertoleh kat satu meja ni, ada sebuah keluarga comel. Anak 3 orang. Seorang dah tertidow atas meja…..


Bermula la kisah, aku terdetik dalam hati. Kenapa mak bapak tu macam tu. Nak tau apa yang jadi. Aku tengok mak bapak budak tu duk sibuk main handphone. Sibuk online! Anak-anak tengah makan self service je. Amik lauk sendiri. Minum air sendiri. Faham kalau anak dah pandai. Tapi kesian sebab tak dapat perhatian dan nak manja-manja. Ye lah kan, cuti hujung minggu, dapat pulak makan kat luar, anak-anak seronoklah kan tapi mak bapak sibuk main handphone. Lagi pulak anak yang paling kecik tu siap dah tertidow kat meja dah. Ternganga mulut. Dalam beberapa kali toleh, anak dia masih tidow atas meja. Pastu toleh sekali lagi baru dia pangku anak tidow kat peha. Tapi tangan masih lagi main handphone. Kesian-kesian. Pastu anak-anak yang besar sikit dah siap makan, termangu-mangu tak tau nak buat apa. Duduk la diam-diam. Pastu aku tengok lagi, sampai dah terbaring anak yang besar sikit atas meja jugak.

Aku tau gejala ni memang dah lama berlaku. Semua orang pernah update kat Facebook, blog-blog, macam-macam lagilah. Yang mak bapak budak-budak tu tak sedar ke? Tak kesian kat anak-anak ke? Aku yang tengok pun kesian. Kesian anak diorang tu tak dapat perhatian.

Aku berazam, kalau aku ada anak kelak, aku taknak jadi macam tu. Kalau setakat nak main handphone sekejap-sekejap tu takpe lah. Time makan, makan betul-betul. Layan family baik-baik. Barulah mesra. Barulah anak gembira. Barulah suami sayang. Barulah bahagia. Barulah lebih diberkati. Gitewww. Mungkin time aku ada anak, semua gadjet cukup, tab, smartphone, laptop, pc, PS1, PS4, eh semua lah, tapi minta-mintalah aku tak ajar anak aku main semua tu. InsyaAllah. Dulu-dulu mak aku takde handphone, boleh je besarkan anak 6 orang. Sihat-sihat lagi tu. Haha.


Panjang dah aku taip ni. Kerja satu apa tak jalan. Hahampeh betul. tinggal lagi 2 hari nak kerja. Yeay yeay.







































Bye!
eimanhikmah


Saturday, February 14, 2015

249 Semalam sikit lagi nak eksiden

Saturday, February 14, 2015
Assalamualaikum..

Aku rasa malam tadi aku tidow nyenyak gila. Aku pergi makan, balik makan cam dalam kul 12 cmtuh, aku cuci muka cuci kaki, aku terus naik tilam, baring elok-elok, tarik selimut aku cm terus terlelap. Super sleep. Tak tau mimpi apa. Lena sangat!

Pastu tadi bangun-bangun pagi tadi, aku terus masak breakfast tau. 4 biji telur aku ngap sorang. Aku bajet untuk akak aku sekali, sekali dia sakit tekak nak demam, dia makan sesudu je, yang lain-lain aku ngap sorang-sorang. Ehm diet konon! Kenyang. Tapi tu untuk breakfast. Masa dah kul 10.30am, aku belum masak apa-apa untuk lunch. Aku ni bab-bab masak kantoi sikit, puaslah google. Tengok resepi mana yang simple tapi boleh diet. Google google google, letak tab atas peti sejuk, aku decide nak masak ayam nugget. Ikut resepi tu rebus dulu ayam, aku pun dengan bangganya seketul ayam aku rebus. Hahaha. Bila dah siap rebus, aku sediakan bawang cili bagai-bagai semua. Masa dah suntuk ni, aku nak pergi kerja dah. Last-last nugget ayam aku jadi ayam goreng je versi pizza. Kemana ntah nugget ayam aku. Hahaha. Lantaklah asalkan sedap dan sihat dan boleh diet dan aku boleh kurus. Hik~

Kawan depan aku ni doklah ajak aku shopping. Ahh duit takde, takdenya aku nak shopping. Tapi aku dah berangan dah cm nak pakai instant shawl. Tapi kawan aku cakap mahal. Dalam RM50 cmtu. What?! What?! Baik aku beli tudung RM5 tuh. Hahaha. Tapi aku ni kalau pakai shawl, jawabnya pakai sekali pastu simpan sampai berhabuk. Baik aku pakai bawal murah tu, berkali-kali pakai. Bukak sebab apa, muka aku tak sesuai pakai shawl. Tapi instant shawl tu cm best je.

Semalam aku kena ot 2 jam, aku nak nangis dah. Sebab bila tengok jam kul 5 tapi kerja berlambak-lambak lagi memang ko kena balik lambatla jawabnya. Hari jumaat pulak. Hujan pulak. Memang jem melekat gila babeng punya. Aku decide nak lalu Ampang. Ok baru kuar office dah jem, sampai Ampang lagilah jem. Aku sabar lagi. Pastu dalam setengah jam, aku dapat kuar dari jem tu, aku pun speed lah. Aku pantang betul lampu kereta belakang beam tinggi, silau tau tak! Aku anti betul sebab aku ni rabun silau. Dia macam follow belakang aku, aku bagi dia potong kereta aku, pastu aku terus masuk balik belakang dia, aku pulak naik lampu tinggi. Padan muka ko. Tapi tak lama, dalam 10 saat je. Tapi orang tak faham bahasa. Dia wat dek jek. Dia makin laju ke depan. 

Aku pun speed la jugak, tengah aku speed-speed, OMG ada eksiden cun-cun kt selekoh, aku terus tekan break, memang dah jejak dinding belakang tu, kereta aku siap menggelongsor ke depan. Aku rasa dalam sejengkal je jarak kereta aku dengan kereta eksiden tu. Memang sikit lagi nak bercium, kereta diorang dahlah memang eksiden tambah aku plak langgar kereta diorang. Alhamdulillah tak jadi ape-ape. Lega. Aku rasa kereta semua tengok aku. Yelah, speed-speed pastu break emergency plk. Gilalah. Bila dah macam tu, aku takut dah nak speed tak tentu pasal pastu nk follow belakang kereta dekat-dekat lagi. Tapi aku masih berangan nak tukar kereta baru akan-akan-akan datang yang tak pasti. Hehehe


Tak sabar nak balik kampong minggu depan. Jumpa mak ayah aku. Rindu sangat kt diorang. Akak aku pagi-pagi dah wasap kt family group, dia odw ke Bandung. Dalam sejam lebih cmtu, dia cakap dah sampai. Best nye. Aku nk order ape pun tak tau. Cam best kalau order telekung tenun-tenun tu kan wat hantaran. Chewah. Malam kang nak wasap tanya apa yang best kat sana. Huhuhu. Kang kalau best, aku order lah. Bukan selalu pun kan. 

Nak tengok kucing aku nama boro tak. Kucing paling baik sekali kt dunia. Dia yang paling tak buat sepah kt rumah. Tidow baik-baik je. Aku sayang sangat kt Boro aku.


Hujung miggu aku kt office. Mengular. Hahaha.

bye!
eimanhikmah

Friday, February 13, 2015

248 Al-fatihah...

Friday, February 13, 2015
Assalamualaikum…

Semalam masa nak tidow, kakak aku bagitau yang Murshidul Am Pas, Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat (10 January 1931 – 12 February 2015) telah meninggal dunia lebih kurang sejam lebih dia keluar dari hospital. Tapi dia cakap, berita ni tau dari Twitter. Ye lah Twitter ni aku tak percaya sangat. Diorang ni memandai-mandai je. Aku pun terus tidow. Tak baca Al-Fatehah pun. Tapi sebelum tu, masa antara solat Maghrib dengan Isyak, aku sempatlah baca surah Yaasin. Aku sedekahkan untuk umat Islam yang masih hidup dan yang telah meninggal dunia.


Pastu bila kerja, aku dengar radio, DJ AG dan DJ Fizie, bagitau yang Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat memang betul-betul meninggal. Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un. Aku terus sedekah Al-Fatihah.


Bila dengar DJ cm sedih, aku pun cam sedih. Takde kenangan pun dengan arwah tapi dulu, masa remaja-remaja, ada lah beraya AidilFitri kat Kelantan, rumah nenek aku kat sana, orang-orang lelaki semua pergi solat raya. Aku tak pergilah. Hehe. Abg ipar dengan ayah aku gembira gila dapat salam dengan arwah. Diorang kata, wangi je. Tu je la aku ingat.



Pastu berita pengulas sukan Malaysia, Datuk Hasbullah Awang meninggal. Beliau meninggal dalam tengahari semalam. Ni berita aku tau dari facebook, facebook Berita Harian. Yang aku ingat pasal arwah, masa dia jadi pengulas Le Tour de Langkawi, dia selalu lah sebut nama pemain basikal tu, sampai la aku kenal pemain basikal tu, sampailah aku LTDL tu datang Pontian, aku sanggup ponteng sekolah, pastu pergi event LTDL tu, pastu aku dengan kakak aku, berlari-lari menentang arus orang ramai cari pemain basikal tu. Dapatlah bergambar-gambar dengan pemain basikal tu. Tapi sekarang aku lupa dah nama pemain basikal tu. Hahaha. Hampeh tol aku.


Al-fatihah untuk kedua-duanya. Amin. Sekarang kat Awani 501 tengah menyiarkan pengkebumian Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Semoga kedua-duanya dicucuri rahmat.





 bye!
eimanhikmah

Wednesday, February 11, 2015

247 Membibikkan diri dihari cuti

Wednesday, February 11, 2015
Assalamualaikum semua!



Hari ni lambat sikit update blog. Hehehe. Sekarang dah free, dah golek-golek depan tv. Hari ni bukak laptop uoll. Aku ni sangat-sangat la jarang bukak laptop, malas. Kadang-kadang update blog pakai tab je. Gigih sangat. Ni tengah update sambil baring. Kahkahkah. 



Hari ni cuti, apa lagi nak buat, membibik la aku. Akak aku kerja. Tinggallah aku sorang-sorang kat rumah. Takde benda lain nak buat. Celik-celik mata, aku dah tengok sinki dah penuh pinggan kotor. Lantai berhabuk. Baju kotor bertimbun-timbun. Aku jugak cakap kat akak aku, biar je la pinggan-pinggan kotor dalam sinki, esok cuti esok je basuh. Hahaha. Stok baju kotor tu memang sengaja dikumpul-kumpulkan. Bila dah siap basuh, penuh ampaian. Amekkk kawwww!



Dalam aku membibik sorang-sorang tadi, sempat jugakkan lah aku layan wasap dengan kakak-kakak aku yang lain. Borak-borak. Jual-jual kerepek. Sebab kakak aku yang sulong tu bisnes kerepek pisang tanduk. Sedap woooo.

Aku kerja melibatkan orang. Kadang-kadang deal dengan orang tak berapa kaya, kadang-kadang dengan orang kaya. Bila aku bercakap dengan orang kaya, almost 70% tu mesti poyo berlagak! Tak pernah la nak cakap elok-elok, baik-baik. Pastu diorang mesti la persoalkan procedure kerja aku, pastu suka-suka hati suh aku follow prosedure dia sendiri. Teruknya perangai. Sabar je lah. Tapi bila fikir balik, lantak lah. Yang penting aku buat kerja aku betul-betul. Hujung bulan aku dapat gaji dan enjoy!


Tak sabar nak balik kampung minggu depan. Jumpa mak ayah. Hari tu mak bagitau ayah tak berapa sihat. Muntah-muntah. Tapi dah bawak pergi klinik, dan dia ok dah sekarang. Lega hati kite. Ayah aku dah umur 64tahun. Dah tua sangat, tapi dia ni tak retti duk diam. Pagi-pagi nak pergi kebun. Kang petang-petang dia pergi jeti pulak jaga ferry. Tapi dah tu dia suka, kitorang adik beradik takleh nak cakap ape dah. Asalkan dia sihat dan tak sakit-sakit pun dah kira ok. Mak aku maintain je. Badan fit je. Bab jaga makan, perfect. Anak-anak dia je gemuk makan tak ingat dunia. Bila dah gemuk baru, baru sibuk nak diet bagai. Aku la tu! Hiks~~


Hari ni first day aku diet. Breakfast telur rebus 2 biji. Pastu lunch aku masak sup ayam makan dengan timun jepun dengan salad. Tak kena sangat menu tapi hentam sajalah. Hahaha. Sekarang lapar, tapi aku kena kuat semangat. Cuma aku fikir, camner aku nak makan masa balik kampung nanti. Confirm mak aku masak sedap-sedap. Uwaaaa nak makan jugak. Mana boleh tahan. Huhuhu. Pastu plan nak buat BBQ tu, aku rasa time tu takde masalah. Confirm BBQ ayam kan, aku suka je kalau makan ayam. 24 jam makan, lama-lama jadi ayam. 




Ok lah panjang melebar dah aku membebel. chow cin cau



Bye! 
eimanhikmah


Tuesday, February 10, 2015

246 Aku gemuk gila!

Tuesday, February 10, 2015
Assalamualaikum!

Hari ni bangun pagi, kaki cramp giler. Aduhai. Tu la tidow lagi sejuk-sejuk, pastu kipas nak pasang sampai 2! Pastu kaki cramp, menjerit la kau. Menjerit dalam hati je, kang kalau menjerit kuat-kuat, terkejut pulak kakak aku dalam toilet. Hehehehe. Tahan je lah, kaki cramp kejap je kot. Lagipun kaki kiri, kan drive kaki kanan. Sampai office, kaki sakit lagi sikit-sikit, tapi dah pekena kuey tiaw. Tiaw terus rasa sakit tu.

Hari ni pergi kerja, jalan cam ok sikit. Sampai office kul 7. Jumpa plak member, terajak dia pergi café, alaaa terbeli pulak kuey tiaw. Pagi-pagi dah makan berat. Kawan-kawan aku sekarang tengah diet Atkins. Diorang ajak sekali, tapi aku ni lemah semangat, ikut sangat kata keinginan perut. Perut kata nak makan kuey tiaw, aku turutkan. Nak makan pisang goring cheese, aku turutkan. Nak makan nasi banyak-banyak, tambah sampai 2 3 kali. Uwaaaaa. Ko sedar tak, ko dh gemuk! Perut berlipat-lipat cam sumo. Abg dh kutuk-kutuk aku, gemuk gedempol. Dia cakap, duit sentiasa tak cukup, tapi badan naik jugak. Duit tak cukup, tapi makan terlebih cukup plk. Haha. Padan muka aku.

Kawan aku promote diet Atkins. So far, dia dah diet Atkins ni 6 hari tapi dah turun 4kg. Hebatkan. Aku yang dengar pun excited. Dia yang turun berat badan pun lagilah semangat. Aku ni bila nak start. Diet Atkins ni rules dia senang je, no karbo no gula. Aku ni hantu ayam, aku rasa cam boleh. Bila isi ayam yang boneless tu. Ko goreng or rebus or bakar je lah. Pastu sayur-sayur hijau tu rebus or wat sup. Simple! Tapi nafsu, iman,godaan kena kuat lah. Jangan terpedaya. Akak aku godaan terkuat. Dia masak hari-hari, pastu goda aku untuk makan masakan dia. Habis lah.

Insyaallah, aku cuba untuk diet Atkins ni. Perut aku ni melampau-lampau gemuknya. Sampai sendat seluar pastu rasa panas je kat bahagian lipatan tu sebab berpeluh. Sedih aku. Allah nak uji aku, dia bagi aku gemuk awal-awal supaya aku jaga makan lepas ni. Makan beringat-ingat. Jangan kerja makan cam dah takde hari esok. Allah nak bagi aku pakai aku cantik-cantik nanti. Nak-nak baju kahwin nanti. Hiks~~

Ok diet! Untuk sihat untuk cantik. Chaiyok chaiyok.




Ni la perasaan aku, aku rasa badan aku cam ok-ok, chubby sikit-sikit je, padahal aku dah siksa badan aku. Pakai suar yang aku rasa longgar tapi sebenarnya siksa kat perut aku. Aku rasa aku tak gemuk sangat tapi bila jalan sikit aku dah semput. Baru round satu MR.DiY dah semput semacam. Tu pun belum kalau aku berangan nak melancong jauh-jauh. Kihkihkih..

Ok lah, sampai sini saja.

Bye!
eimanhikmah


Monday, February 9, 2015

245 Selamat Pagi Isnin

Monday, February 9, 2015
Assalamualaikum..


Hari ni hari isnin, aduh liat betul nak bangun tapi haip haip kne solat subuh tau, bangun jgk la pelan-pelan, tunggu turn nak mandi . Bangun-bangun, mandi-mandi, siap-siap,doa-doa dulu depan pintu past terus pergi kerja.


Dalam hati selalu beringat, aku taknak kutuk orang bila kt atas jalan raya, tapi terkeluar jugak perkataan-perkataan macam ‘bongok betul’, ‘eh bagilah jalan’, laju la sikit drive tu’, ‘woi signal mana!!’. Mana taknya, ada jugak driver yang ‘berhemah’ sangat bila kat atas jalan. 


Ada yang tak tentu arah, jap nk kanan, jap nk kiri. Dah la tu pulak, tak reti pulak nak bagi signal, pastu suka-suka hati nak masuk lane kiri or lane kanan. Kang berlanggar, bising pulak. Lagi satu hal, wat tambah jem. Aku tak kisah kalau korang nak bertekak kat situ, tapi aku lambat masuk kerja, aku malas nak bertekak dengan bos aku pulak.

Macam pagi tadi, aku nampak satu kereta myvi, dari flyover bulatan tu, dia jap kiri jap kanan. Rileks la, hari isnin memang jem lain macam sikit. Aku punya style, bila turun dari bulatan, aku terus pelan-pelan masuk lane tengah pastu duk diam-diam kat situ je. 



Aku bukanlah driver yang baik or berhemah sangat. Tapi aku sentiasa tetapkan lane mana yang patut aku guna. Aku selalu guna lane tengah-tengah, dan aku pastikan speed aku pun sesuai. Dalam 60-80km/jam kalau kereta banyak. Kalau memang lengang, ko speed la selaju mana pun asalkan ko tak kena saman. Setakat ni tak pernah kena saman lagi. Pernah kena saman parking je. Hahaha
 




Bye!
eimanhikmah


Sunday, February 8, 2015

244 Lama tak update blog

Sunday, February 8, 2015

Assalamualaikum..


Perghhh lama gila tak update blog ni.

Dekat 10bulan kot tak update.
Last cerita masa main go-kart dulu-dulu.
Tu awal tahun lepas okay.
Walaupun sebenarnya takde orang baca blog ni.
Lantak lah!
Konon-konon untuk bacaan sendiri.
Sebenarnya banyak benda nak cerita, banyak jugak benda yang berlaku tahun-tahun lepas.
Nak kata takde komputer, naik berhabuk komputer atas meja.
Nak kata takde laptop, siap laptop dah kena curi tahun lepas, pastu siap dah ada Macbook Pro pun malas gila nak on.
Nak kata takde tab, sampai nak kena beli baru dah sebab aku rasa tab Samsung aku dah old fashion.
Pastu handphone pun cam up to date, tapi malas jugak.
Interner wifi on setiap waktu.
Siap karoke kt smart tv pastu sampai kuota wifi aku habis gitu je..
Hehehe..





Ni la sebab aku lebih suka golek-golek depan TV layan Astro je. Heaven!

Aku tak faham kenapa orang lain rasa Astro tu bosan. Biasa la weh cerita ulang-ulang. Dia saje nak bagi korang hafal skrip movie tu.



Pastu kat rumah aku masak-masak, pastu makan sendiri. Badan pun makin bulat. Baju pun makin ketat. Lebih kepada akak aku yang suka masak, dia masak-masak, pastu dia taknak makan, pastu suh aku habiskan. Aku balik kerja, dia suh makan dulu. Awal-awal dh sms, jangan makan kat luar, aku dah masak dia cakap. Terpaksa makan. Pastu sendiri merungut badan dh gemok yang sediakala dh gemok.



Time aku taip blog ni, dalam kepala ni terfikir, eh banyak nya berlaku tahun lepas. Abang aku kawen, mak dengan kakak-kakak dengan abang aku pergi umrah. Aku satu family pergi jalan-jalan Penang. Aku pergi balik Ipoh dengan Kuantan dalam satu hari. Giler banyak. Tapi malas nak bukak cerita lama. Aku nak cerita benda baru je.



Semalam aku pergi makan, pastu dia ajak pergi uptown Gombak. Mula-mula dia tanya, kenapa taknak naik kereta je. Aku cakap malas lah sebab kalau bawak kereta, aku yang kena drive. Hahaha. Jadi awal-awal, aku sms dia cakap naik motow je la. Then pergi lah makan dulu, pastu dia ajak pergi downtown tu, jem hokkayyy kat area kuil Batu Caves tu. Nasib baik naik motow, kalau tak, aku rasa sama-sama aku pergi panjat tangga kt Batu Caves tu. Tengah malam bila baru turun. Hahaha. Meriah rupanya kalau diorang sambut Thaipusam, ada jual-jual jugak. 


Cuma kalau kita raya, jual-jual tu sebelum raya, hari raya takde jual-jual dah. Kalau Thaipusam, dah lepas Thaipusam, pun masih ada jual-jual. Semalam nampak ada jual baju, kain, bantal, barang perhiasan, gelang pastu barang-barang sembahyang diorang la kot. Bau kat situ dah macam apa dh, semua bau ada. Selit sana, selit sini, dua-dua pun gemok, aku kena tegakkan badan supaya motow stabil, pastu tangan aku terangkat ke atas, sikit-sikit aku depangkan tangan, sebab aku takut kereta sondol motow kitorang. Mesti bengang kereta-kereta kt situ. Biar, janji aku selamat tak kena sondol.


Aku dah berapa hari ni, termengidam nak makan apam balik. Sedap nya. Jenis apam balik yang gebu-gebu bak aku tu. Yang inti kacang tu siap leleh tu. Selalu apam balik ni ada jual kat pasar lambak je. Aku dh berapa kali rabu, asyik kerja shift malam, balik kul 10 malam tu ko nampak sampah-sampah je la kat tapak pasar lambak tu. Damn! Kempunan. Minggu ni, kot-kot cuti rabu dan rajin, boleh la kot pergi. Nak pergi sorang, aku? Hampeh.



Aku takdelah nak amik internet unlimited kuota, kosser sgt.
Aku pakai cukup-cukup aku. Tapi bila over pakai, menganga la ko bila takde internet. Padan muka aku.



Tengah kerja ni, hari ahad selalunya takde kedai makan bukak, tapi sebenarnya kedai makan bukak ke tak bukak ke, aku hari-hari bawak bekal pergi kerja. Hari ni, aku bawak sambal sotong. Aku dah la tak breakfast,lapar nya. Terngiang-ngiang sambal sotong bawah meja ni, laparrrrrrrr. Cepatlah kul 2.



                                                 

pergghh dia punya tu wat aku tergoda..arrghhhhh


Eh banyak pulak aku taip, kotnye tengah idle ni. Kerja tak banyak la katakan. Kadang-kadang bila time free cmni, aku rajin la baca blog orang. Silent reader jek, sebab blog sendiri tak update kan. Aku tengok orang lain, best nye berjalan overseas. Aku dah lama gila tak pergi overseas. Passport dah lama mati, ntah zaman bila nk renew pun tak tahu sebab kalau renew pun nak pergi mana. Passport yang ada pun aku cop 2 kali je kot, pastu mati cmtu je. Hujung tahun kang, akak aku ajak pergi China. Tiket murah.Yang penting tiket murah. Hahaha. Senang pakai pakej je. Orang lain settlekan untuk kita. Aku on je. InsyaAllah. Bila dah kerja ni, kita kena ada perkara yang mendorong kepada kegembiraan. Kalau orang lain takleh bagi kegembiraan, kita gembirakan diri sendiri. Biar berhabis duit. Walaupun sebenarnya, belum tengah bulan duit aku dah habis. Haha.

Ok lah. Nak sambung wat kerja pastu aku nak baca blog orang lain.


Bye!
eimanhikmah