Friday, March 11, 2011

34 - orang kidal seperti saya

Friday, March 11, 2011
Assalamualaikum semua....
selamat hari jumaat.....penghulu segala hari....MyEm0.Com


hari ni saya cuti saja...duk rumah dan menyiapkan kerja2 yang tak siap lagi...hehehe...tapi sempat nak update blog ni....rasa cam best kalau tak update blog..hehehe...MyEm0.Com



hari saya nak cerita pasal KIDAL...tahu ape tu KIDAL...or lefthanded la....hehe...orang yang berhaluan kiri??ohh tidak2...bukan tu...kidal ni mostly orang2 yang menggunakan tangan kiri untuk melakukan sebarang kerja...kerja2 seperti memasak, makan, minum, memegang barang, mengawal sesuatu benda dam macam2 lagi....<<< aiyokkk ayat skema...x best! lebih kurang 10% - 15% daru penduduk dunia ni adalah kidal.....<<< ramai kan..cuba kira 6.7 billion orang darab dengan 0.15..fuiihhhhh ramai tu....dan saya adalah orang ke 1384857575 yang kidal kt dunia ni....hahahhaa...<<< main hentam jek....tapi betul saya adalah kidal....hehehe...sama mengikut jejak ayah dan abang saya juga yang kidal....MyEm0.ComMyEm0.Com


dah 23 tahun menjadi orang kidal...takde ape2 masalah pun....malah macam lagi best...hehehe....yang saya perasan, saya mempuyai perangai yang sama mcm ayah dan abang saya...kitorang ni lebih kurang jek perangai nya....tu yang kamcing sikit..hehehe...kalau duduk kt meja makan, kalau makan kena pakai sudu mesti kitorang akan pegang sudu tu kt tangan kiri...orang lain akan tegur 'eh makan pakai tangan kiri la x elok'....alaaaa bukan pakai tangan pun, pakai sudu la....sebab dah terbiasa wat kerja pakai tangan kiri jadi bila pegang sudu lebih ok kalau pakai tangan kiri...macam senang jek makanan tu nak suap ke dalam mulut..hehehehe....MyEm0.Com


dulu kecik2 mak cakap puas dah ajar pakai tangan kanan tapi taknak jugak...degil kan...hehehe...kalau pegang pen, jap je dah tukar tangan kiri...lama2 mak malas nak layan dan biarkan jek....lagipun ayah kidal jugak kan...so no wonder la...hehehe...MyEm0.ComMyEm0.Com


nak tau tak...sebenarnya orang kidal cam saya ni untung jgk...contoh nya masa bawak kereta...oooppssss kereta manual ok....kereta manual kan gear belah kiri, so senang la orang kidal nk handle gear tu....dan clucth pun belah kiri kan...sebab tu saya jap jek belajar bawak kereta dan terus dapat lesen after 1 week...<<< berlagak sikit...kekekeke.... dan selalunya lepas dapat lesen kena lalu satu lagi ujian JPJ besar punya iaitu ayah saya.....ayah saya tak membebel ok saya bawak kereta....dia ok jek....siap dia boleh tidur2 lg...hahaha.....lepas tu ayah cakap 'pasni adik boleh la drive kereta kalau ayah penat2 nanti'....satu pencapaian yang baik...hahaha....MyEm0.Com


satu fakta orang kidal yang saya suka 'Orang kidal biasanya sensitif' <<< saja nak bagi besar2 biar nampak jelas....hehehehe.... yup saya rasa saya amat sensitif orangnya...hahaha...kuat nanges!!MyEm0.ComMyEm0.ComMyEm0.Com hahahaha...kantoi!!


teringin nak main golf...kalau nak main golf kena la cari kayu golf untuk orang kidal jugak....sian la MFR saya kena ajar cara main untuk orang kidal kan...hehehe....MyEm0.Com

di sini saya sertakan fakta2 mengenai orang kidal.....

Fakta tentang Orang Kidal

* Banyak orangtua di tahun 70-an dan 80-an yang keberatan anaknya kidal sehingga memaksa anaknya yang kidal untuk dapat menggunakan tangan kanan. Tetapi sekarang diketahui bahwa orang kidal lebih unggul, seperti menjadi pilot pesawat tempur atau kemampuan berbicara dan mengemudi pada saat yang sama. Tetapi sebaliknya ibu modern di Amerika saat ini 120% ingin anaknya kidal karena berbagai kelebihannya

* Menurut Scientific American, ada sekitar 15 persen orang yang aktif menggunakan tangan kiri atau kidal. Alasan sebagian orang kidal tidak sepenuhnya jelas, tergantung pada campuran faktor genetik dan lingkungan.

* Sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal Neuropsychology menunjukkan bahwa orang kidal lebih cepat memproses beberapa rangsangan ketimbang orang yang menggunakan tangan kanan. Hal ini juga membuat orang kidal lebih kreatif. Penelitian yang dilakukan di Australian National University (ANU) tampaknya mendukung studi sebelumnya yang menunjukkan bahwa kebiasaan menggunakan tangan kanan atau kiri ditentukan sejak dalam rahim.

* Hasil penelitian menunjukkan bahwa orang kidal lebih cepat dan kreatif karena menggunakan kedua belahan otaknya, berbeda dengan orang yang terbiasa menggunakan tangan kanan yang hanya menggunakan otak kiri. Kedua belahan otak sebenarnya hampir sama, dan sebagian besar untuk memproses informasi yang sama, dengan data lewat bolak-balik di antara keduanya terutama melalui jalur saraf utama.Namun, tugas-tugas tertentu, seperti pengolahan bahasa, cenderung terjadi pada satu belahan saja. Bagi kebanyakan orang, pengolahan bahasa terjadi di bagian kiri. Untuk orang kidal, tugas-tugas tersebut mungkin terjadi di kedua belahan otak.

* Bidang keahlian lain adalah pengolahan data indra, biasanya data yang dikumpulkan di sisi kanan tubuh, seperti mata kanan, telinga kanan, dan lainnya, akan menuju ke belahan kiri untuk pemrosesan. Dan sebaliknya, data yang dikumpulkan di belahan kiri akan menuju belahan otak kanan.

* Penelitian ini menunjukkan bahwa orang kidal yang terbiasa menulis dengan tangan kiri mungkin memiliki otak yang lebih kondusif untuk simultan atau rangsangan dan pengolahan di kedua bagian otak. Orang kidal lebih mudah menggunakan kedua belahan otak untuk mengelola rangsangan, sehingga keseluruhan proses dan waktu respon lebih cepat. Ini juga bisa berarti bahwa ketika salah satu belahan otak mendapat kelebihan beban dan mulai melambat, belahan otak lain bisa lebih mudah memilih mengisi kekosongan itu.

* Para pakar juga berteori bahwa orang kidal memiliki mental lebih baik saat di usia tua dan saat proses otak secara keseluruhan mulai melambat.

* Dan seperti yang dikutip dari Ehow, Senin (24/5/2010), orang kidal cenderung lebih atletis, memiliki kesadaran yang lebih spasial dan berpikir lebih cepat.

* Menurut sebuah studi yang dilakukan oleh Dr Alan Searleman dari St Lawrence University di New York, menunjukkan bahwa orang kidal mampu mendukung sisi kiri tubuhnya untuk semua kegiatan fisik. Orang kidal juga dua kali lebih terampil dalam pemecahan masalah dan memiliki IQ lebih tinggi dari orang yang aktif dengan tangan kanan.

* Orang dengan tangan kidal relatif lebih cerdas dari pada bukan kidal (Guardian UK)

* Orang Kidal lebih mudah mengontrol emosi dibandingkan bukan kidal (National Geographic)

* Jumlah Penderita Kidal meningkat pesat setelah tahun 1910 (BBC)

* Penderita Kidal jumlah sampai saat ini sekitar 10% dari seluruh populasi dunia (National Geographic)

Orang-orang Kidal yang Membuat Sejarah

* Pemimpin Negara : Napoleon Bonaparte, Presiden George HW Bush, Fidel Castro, Hugo Chaves, Bill Clinton , Ronald Reagan, Barack Obama, Pangeran Charles , Pangeran William dari Inggris, Benyamin Netanyahu, Harry S. Truman, Victoria dari Britania Raya

* Orang Terkenal : Bill gates, Oprah Wenfrey, Felipe Colderon, Michael bloomberg, Lord Baden-Powell (founder gerakan Pramuka)

* Musisi dan Bintang Film : Jimi Hendrix, Kurt Cobain , Paul McCartney, Babe Ruth, Tony Iommi(Black Sabbath), Dominic Howard (Muse), Ringo Starr (Beatles), Zacky Vengeance, Phil Collins (Genesis), Tom Cruise, Julia Roberts, Tom Cruise, Slyvester Stallone, Bruce Willis, Keanu Reeves, Raphael, Robert DeNiro, Angelina Jolie, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Noel Gallagher (Oasis), Oscar DeLa Hoya, Valentino Rossi, Morales Patricio, John McCartney (Beatles), Kurt Cobain ( vokalis dan gitaris grup musik Nirvana), Inoran (gitaris grup musik Luna Sea), Nicole Kidman

* Olahragawan : Monica Seles, Iker Casillas, Petr Cech, Lin Dan, Lionel Messi

* Ilmuwan Isaac Newton, Marie Curie dan Benjamin Franklin, Aristoteles, Albert Einstein

* Seniman Michelangelo dan Leonardo Da Vinci

* Tokoh-tokoh sejarah Alexander Agung, Charlemagne dan Julius Caesar.






itu hanyalah fakta2 yang dominan kt orang kidal...maybe saya tak sama pun macam tu...sikit je yang sama...saya adalah saya...orang yang dekat dengan saya tahu saya macam mana....dan jugak diri saya...betul tak???



tu je la nk bagitau hari ni...hehehe....


ok tata!


as salam~~~














tapi nk kasi tunjuk muka2 orang kidal dalam famili saya hehehe...


ayah pegang rokok pun tgn kiri...see see??


saya pegang chopstick pun kiri kan...


ni abg saya...dia pun kidal...


see see saya pegang sudu tgn kiri dan garfu tgn kanan...hehehe







tata!

4 comments:

Fatin liyana said...

http://juicyjunkieswardrobe.blogspot.com/

do check out this blog, follow them and spread the words, tq :D

Fatin liyana said...

http://juicyjunkieswardrobe.blogspot.com/

do check out this blog, follow them and spread the words, tq :D

Anonymous said...

Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

Anonymous said...

Best Xrumer service - we post your custom post up to 100K forums worldwide price starting only form $29
Get large online web traffic using best xrumer blast available. We are able post your custom post up to 100K forums worldwide, get insane amount of backlinks and great web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
xrumer